http://mbimb.org/wp-content/uploads/2022/09/cropped-Hearts.png
My Body Is My Body Foundation

Swedish – Min kropp ä min kropp

Jag skulle vilja presentera dig för ”Min kropp är min kropp-programmet”. Detta är ett gratis musikaliskt animerat förebyggande program för övergrepp på barn som erbjuder ett annat tillvägagångssätt för detta ämne som är svårt att prata om, med roliga, animerade, sjung-med-sånger.

Konsekvenserna av barnövergrepp för det drabbade barnet och för samhället som helhet är väsentliga, och utbildning är ett av de bästa sätten att förhindra att detta händer, eller åtminstone om ett barn redan befinner sig i misshandel, ge dem kunskap om vad de ska göra, och vem de ska vända sig till, för att få lite hjälp.

Ju tidigare vi kan lära barn om ämnet “kroppsäkerhet” desto bättre, och jag vet att detta program fungerar för barn från 3 års ålder, eftersom jag har presenterat detta för över 350.000 barn i USA med stor framgång.

Det som är bra med ”Min kropp är min kropp-programmet är att det kan läras ut av vem som helst. Socialarbetare, lärare, dagispersonal, föräldrar, efter-skolan-aktivitets-personal, idrottstränare och många fler. Det är enkelt, minnesvärt och öppnar kanalerna för kommunikation om ämnet barnmisshandel, vilket är av yttersta vikt.

“Hur närmar du dig unga barn med ämnet barnmisshandel?”

De flesta vuxna gillar inte att prata om ämnet misshandel, och tanken på att försöka närma sig unga barn på ett positivt sätt kan vara skrämmande. De roliga låtarna i det här programmet tillåter människor att engagera sig med barn på ett enkelt och positivt sätt.
 

Varför musik?


Sångar är också ett underbart sätt för barn att komma ihåg det viktiga budskapet som lärs ut eftersom de är interaktiva. Jag är säker på att ni alla kommer ihåg små sånger som ni lärt er som barn, dessa sånger och budskap kommer att stanna hos barnen och kommer också att vara en bra grund för framtida livs-lektioner.
En studie som involverade barn, publicerad i Journal of Music Therapy, visade att musik och lärande av nya sånger relaterar till en mer positiv självkänsla, vilket hjälper barn att må bättre i sig själva.

Så här använder du programmet:

Håll det roligt
Sångarna är roliga positiva animationer, introducerad av en tecknad karaktär kallad Cynthie. Sjung med, gör handrörelser, dansa, gör något för att försöka göra meddelandet minnesvärt.

Håll det enkelt
Unga barn behöver inte veta några “djupa” detaljer om misshandel, bara ge dem enkla regler:

1. Ingen ska skada dig
2. Ingen borde röra dina privata delar
3. Ingen ska ta bilder av dina privata delar
4. Om du har problem berätta det för någon
5. Håll inte hemligheter om någon skadar eller rör dina privata delar
6. Berätta för någon om du blir mobbad


Håll det positivt
Huvudmålet är att bemyndiga barn så att de känner sig positiva i deras egna kroppar, och säkra med vetskapen om att de har någon att prata med om det finns ett problem.

Det är en bra idé att hålla en brevskrivnings- eller teckningstimme efter varje lektion och be barnen att rita en bild om vad du har pratat och sjungit om eller kanske de kan skriva om något som har hänt med dem eller något som oroar dem.

Du kommer att få intressanta kommentarer från breven:

“Rör inte mina saker!!”

“Personligen har jag aldrig blivit misshandlad, men min yngre syster blev. Hon  berättade för min mamma efter att ha sett ditt program “

…… Eller något liknande den här bilden (höger) från en 5-årig som undersöktes vidare.

Jag föreslår alltid att du får barnen att stå upp och sjunga – de kommer att vara mer uppmärksamma än om de sitter ner och det är lättare att göra handrörelserna.

Hearts

The Songs

Song 1

Min kropp är min kropp – Sång 1

"

Cynthies text från videon: Hej, jag heter Cynthie och idag ska vi göra “Min kropp är min kropp” -program. Vi ska sjunga lite låtar, ha kul och lära oss att hålla oss trygga. Du vet, våra kroppar är mycket speciella och ingen har rätt att skada oss eller röra våra privata delar eller göra något som far oss att känna obehag, för det är vår speciella kropp. Vi ska göra den första låten nu – och jag vill att du ska sjunga med mig – den heter ”Min kropp är min kropp”.

"

Song 2

Om det inte känns rätt – Sång 2

"

Cynthies text från videon Vi kommer ha kul med den nästa låten, Den har en så stor regel att komma ihåg Och regeln är – om det inte känns rätt – gör det inte !! Nu pratar jag inte om saker som att göra dina läxor, eller städa upp ditt sovrum Jag pratar om om någon försöker få dig att gå någonstans med dem och du vet att det inte är rätt sak att göra. Om det inte känns rätt – gör det inte !! Eller om någon försöker få dig att göra något som gör att du känner dig obekväma. Om det inte känns rätt – gör det inte !!

"

Song 3

"Vad om" spelet – Sång 3

"

Cynthies Text från videon Nu ska vi spela “Vad om-spelet” och i den här låten ska vi lära oss vad vi ska göra om en främling försöker få dig att gå med dem, eller om någon försöker röra dina privata delar. Vet du var dina privata delar är? Det är de dina underkläder eller byxor täcker. Ingen borde röra dina privata delar bortsett från när du är väldigt ung, kommer mamma eller pappa att tvätta dig där, men du lär dig snart att göra det själv. Eller kanske, om du är sjuk eller öm, kanske mamma eller pappa eller en läkare måste sätta någon medicin där, men bortsett från det borde ingen någonsin röra dina privata delar. Vi ska också lära oss vad vi ska göra om någon i vårt eget hem eller i familjen får dig att känna sig obekväm eller försöker skada dig. Allt du behöver göra i detta spel är att ropa “NEJ” så jag vill att du ska ropa ut fint och högt …..

"

Song 4

Om du har ett problem – Sång 4

"

Cynthies text från videon Det är väldigt viktigt att berätta för någon om någon skadar dig eller rör dina privata delar, även om du känner dig rädd eller generad måste du vara väldigt, väldigt modig och berätta för någon. Det finns så många människor att berätta för, mammor, pappor, mor- och farföräldrar, moster, faster, morbror, farbror, lärare, kusiner, grannar, föräldrar till dina vänner, polisen, sjuksköterskor och många fler människor runt omkring dig. Om du berättar och folk inte tror på dig, kanske de säger att du ska hålla det hemligt – men då går du och berättar för någon annan. Om de inte tror på dig – så berättar du för någon annan och du fortsätter att berätta tills någon lyssnar på dig. Ge aldrig, aldrig någonsin upp. ​

"

Song 5

Kärleken är mild - Sång 5

"

Cynthies text från videon Låt oss prata om kärlek, det är väldigt viktigt att vara älskad och människor visar inte sin kärlek till dig genom att skada dig eller göra saker som gör att du känner dig obekväm. Folk visar att de älskar dig genom att göra saker med dig som att läsa böcker, spela spel, ha kul, gå på promenader eller kanske visa dig hur man cyklar. Kärlek handlar om att dela och ta hand om varandra. Våra föräldrar och vårdpersonal ser till att vi är omhändertagna, de matar oss, se till att vi rengör tänderna och att vi har rena kläder att bära och om vi är sjuka tar de oss till doktorn. Det är väldigt viktigt att vi är välskötta så att vi kan växa upp friska, glada och starka.

"

cropped-cropped-Hearts.png

Signs of Child Abuse

Indikatorer för barnmisshandel

Följande är indikatorer av misshandel och försummelse som du kan se på
barn. Om du ser några av dessa indikatorer eller om ett barn avslöjar information till dig,

1. Var lugn och tvinga inte barnet att ge information.
2. Trösta barnet och tacka dem för att de delat med sig av denna information, anmäla till relevanta Barnskyddstjänster.
3. Kom ihåg att ett barn kanske bara avslöjar en liten del av informationen i taget tills de märker att din reaktion är lugn och stödjande.

Följande är några tecken på misshandel. Barn kan lida av en blandning av dessa, så det är bara en riktlinje. Om du märker tydliga ändringar i ett barns beteende se till att du noterar om något av följande är relevant.

Tecken på fysiskt misshandel 

Barnets utseende

* Ovanliga blåmärken, vältar, brännskador eller sprickor
* Bitmärken
* Frekventa skador förklaras alltid som oavsiktliga
* Om en förklaring inte matchar skadan
* Bär långa ärmar eller andra kläder som döljer skador

Barnets beteende

* Otrevlig, svårt att komma överens med
* Ovanligt blyg, undviker andra människor
* Kan vara för ivrig att behaga
* Visas vara rädd för föräldrarna
* Visar lite eller ingen nöd att skilja sig från föräldrarna

Tecken på försummelse

Barnets utseende

* Dålig hygien, smutsigt hår, illaluktande
* Kläder olämpliga för vädret
* Behöver medicinsk vård eller tandvård

Barnets beteende

* Ofta trött, ingen energi, slöhet
* Begger eller stjäl mat
* Ofta sen eller frånvarande från skolan
* Försvarande beteende
* Dåligt självförtroende

Tecken på emotionell misshandel

Barnets utseende

Tecknen kan vara mindre uppenbara än i andra former av misshandel, beteendet är förmodligen den bästa indikationen.
* Återkallelse från vänner och sociala aktiviteter
* Ofta sen eller frånvarande från skolan
* Dålig självkänsla
* Försvarande beteende
* Förändringar i skolprestanda

Tecken på sexuella övergrepp 

Barnets utseende

* Torn färgad eller blodiga underkläder
* Upplever smärta eller klåda i könsorganen
* Har en sexuellt överförd infektion

Barnets beteende

* Sexuellt beteende eller kunskap som är olämplig för barnets åldersgrupp.
* Olämplig sexuell beröring av andra barn
* Abrupt förändring av beteende
* Extrem motvilja att bli berörd på något sätt

Om du misstänker barnmisshandel, ring den relevanta barnskyddstjänsten och be om råd. De kommer att lyssna på din farhågor och vidta åtgärder för din räkning om ett barn är i fara.

Låt oss hålla barn säkra !!

Translated by : Micaela Svanberg

MBIMB General 1

Mest frågade frågor (av barnen) (FAQ)

Fråga: Varför skadar människor barn?
Svar: Det finns flera anledningar till att människor skadar barn, vissa människor misshandlades själva som barn och fortsätter denna cykel att skada andra. Vissa människor har alkohol, drog- eller aggresions problem och det är därför de skadar barn. Det viktigaste att komma ihåg är att det är fel att skada barn så det är därför du alltid behöver berätta för någon, så du kan få hjälpa.

Fråga: Varför berör folk barnens privata delar?
Svar: Återigen finns det många anledningar till att människor utsätter barn för sexuella övergrepp, många människor som skadar barn misshandlades själva, varför det är viktigt att berätta för att dessa människor att de behöver hjälp och behandling så att de kan bli bättre och inte skada barn längre.

Fråga: Vad gör jag om ingen tror på mig?
Svar: Om du berättar för någon och de inte tror på dig – berätta för någon annan och fortsätt att berätta tills någon tror dig.

Fråga: Om jag berättar, vad händer då?
Svar: De måste rapportera att du har blivit skadad.
Någon kommer då och pratar med din familj. De kommer att se om det är säkert för dig att stanna hemma eller om du behöver gå någonstans där du kan vara säker.

Fråga: Vad gör jag om jag säger nej !! och de inte slutar?
Svar: Om de inte slutar när du säger nej – skrik ut väldigt högt om någon är där som kan hjälpa dig, eller du vet att det finns människor som kommer att komma och hjälpa. Om ingen är där, gå och berätta för någon så fort det är säkert att göra det.

Fråga: Vad gör jag om de säger att de kommer att skada mig eller någon i min familj om jag berättar för någon?
Svar: Människor som misshandlar barn vill inte att andra människor ska veta vad de gör, så de kan försöka hota dig eller någon i din familj och säga att du ska hålla hemligheter. Du måste vara väldigt modig och berätta för någon om ditt problem.

Fråga: Vad gör jag om det är min bror eller syster som misshandlar mig?
Svar: Berätta för dina föräldrar och om de inte lyssnar på dig berätta för någon i skolan eller från listan på personer som vi har diskuterat.

Fråga: Kommer de att bli arga om jag berättar?
Svar: Inte alltid, men ja, de kan bli arga, men du måste fortfarande vara modig och berätta så att personen slutar att skada dig eller röra dina privata delar.

Translate Our Website »