http://mbimb.org/wp-content/uploads/2022/09/cropped-Hearts.png
My Body Is My Body Foundation

Dutch – Mijn Lichaam Is Mijn Lichaam

Stop kindermisbruik

Volgens ISPCAN (de International Society for the Prevention of Child Abuse and Neglect), toont de Optimus Study van 2012 aan dat wereldwijd 25 tot 50 procent van de kinderen slachtoffer wordt van kindermishandeling en dat zo’n 20 procent van de meisjes en 5 tot 10 procent van de jongens seksueel wordt misbruikt. Dit heeft enorme gevolgen, niet alleen voor de slachtoffers, maar ook voor de gehele samenleving. Deze gevolgen kunnen niet langer worden genegeerd.

Over ‘Mijn Lichaam Is Mijn Lichaam’

Het muzikale preventieprogramma ‘Mijn Lichaam is Mijn Lichaam’ behandelt het onderwerp kindermisbruik op een vriendelijke en niet-bedreigende manier. De meeste ouders, leerkrachten en verzorgers vinden het lastig om met jonge kinderen te praten over het voorkomen van kindermisbruik. De vrolijke liedjes in dit preventieprogramma creëren een sfeer van openheid. Bij elk liedje staan tevens ideeën en tips over de boodschap die in het nummer behandeld wordt.

Ons internationale preventieprogramma bevat: 

.pdf download van het volledige preventieprogramma
– 5 liedjes die kinderen weerbaarder maken en kindermisbruik kunnen voorkomen
– Stap voor stap instructies bij elk liedje 
– Ideeën om kinderen op een niet-bedreigende manier te leren over kindermisbruik
Signalen van kindermisbruik
– Veel bruikbare informatie

Het doel van ons preventieprogramma


Het doel van dit programma is dat de kinderen de liedjes – en daardoor de boodschap – zullen onthouden, en dat het makkelijker voor ze wordt om over het onderwerp te praten met ouders, leerkrachten en/of verzorgers. Want een goede stap in de richting van het bestrijden van kindermisbruik is het mogelijk te maken voor kinderen om te praten over hun gevoelens en problemen. Openheid over dit onderwerp maakt het eenvoudiger voor een kind om bij je te komen als er iets misgaat.

Muziek draagt bij aan een positiever zelfbeeld


Een onderzoek gepubliceerd in ‘The Journal of Music Therapy’ toonde aan dat muziek en het leren van nieuwe liedjes bijdragen aan een positiever zelfbeeld bij kinderen en tot de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Kortom, muziek helpt kinderen zich beter te voelen over zichzelf.*The Power of Music – University of Londen

Help kindermisbruik voorkomen: Hoe werkt ons preventieprogramma?

Houd het leuk 

De liedjes van de musical zijn verwerkt tot een leuke, positieve, kleurrijke animatie waarin
een cartoon-poppetje genaamd Cynthie elk liedje inleidt. Hierdoor blijft de boodschap simpel.
Zing mee met de tekst, beweeg je handen of dans; zorg dat de boodschap bij het kind blijft hangen. 


Houd het eenvoudig​

Jonge kinderen hoeven niet de achterliggende details te weten
van misbruik. Leerze slechts de volgende regels:
 

 1. niemand mag jou pijn doen
 2. niemand mag jouw privéplekjes aanraken
 3. niemand mag foto’s maken van jouw privéplekjes
 4. als je een probleem hebt, vertel het aan iemand
 5. als iemand je pijn doet, moet je dat niet geheim houden
 6. vertel het aan iemand als je gepest wordt
   

Houd het positief 

Het belangrijkste doel van dit programma is om kinderen zelfverzekerder te maken, zodat ze een
positief gevoel hebben over hun lichaam en zich veilig voelen met de gedachte dat ze iemand hebben waarmee ze kunnen praten als ze een probleem hebben. 

Hearts

The Songs

Song 1

Mijn Lichaam is Mijn Lichaam - Liedje 1.

"

Cynthie’s tekst van de video: Hallo, ik heet Cynthie en vandaag gaan we het “Mijn Lichaam is Mijn Lichaam” Programma doen. We gaan wat liedjes zingen, plezier maken en leren hoe we goed op onszelf kunnen passen. Weet je, ons lichaam is heel speciaal en niemand mag ons pijn doen, of onze privéplekjes aanraken, of iets doen waar wij ons niet prettig bij voelen, want het is ons speciale lichaam. We gaan nu beginnen met het eerste liedje – en ik zou het leuk vinden als je meezingt – het liedje heet “Mijn Lichaam is Mijn Lichaam”

"

Song 2

Als het niet goed voelt, doe het niet - Liedje 2

"

Cynthie’s tekst van de video We gaan plezier maken met het volgende liedje. Het heeft een hele belangrijke regel om goed te onthouden: de regel is: als het niet goed voelt, doe het niet!! Ik heb het nu natuurlijk niet over dingen zoals je huiswerk maken of je kamer opruimen. Ik heb het over als iemand probeert je ergens mee naar toe te nemen en jij weet dat dat eigenlijk niet juist is. Als het niet goed voelt, doe het niet!! Of als iemand wil dat jij iets doet waar jij je niet prettig bij voelt. Als het niet goed voelt – doe het niet!!

"

Song 3

Het ‘Wat Als’ Spel - Liedje 3

"

Cynthie’s tekst van de video Nu gaan we het “Wat Als” spel spelen en in dit liedje leren we wat we moeten doen als een onbekend persoon wil dat je met hem meegaat, of als iemand probeert jouw privéplekjes aan te raken. Weet jij waar jouw privéplekjes zitten? De plekjes die door je ondergoed bedekt worden. Niemand mag jou daar aanraken. Alleen als je nog heel klein bent, moeten mama of papa je daar nog wassen, totdat je groot genoeg bent om dat zelf te doen. Of misschien als je ziek bent of daar pijn hebt, moeten papa, mama of de dokter daar wel eens een zalfje smeren, maar verder mag niemand jouw privéplekjes ooit aanraken. We gaan ook leren wat we moeten doen als iemand thuis ons pijn doet of iets doet wat we niet prettig vinden. Het enige wat je moet doen in dit spelletje is heel hard “NEE” zeggen, en ik wil dat je lekker hard schreeuwt….

"

Song 4

Als je een probleem hebt - Liedje 4

"

Cynthie’s tekst van de video Het is heel belangrijk om het tegen iemand te zeggen als iemand je pijn doet of je privéplekjes aanraakt. Zelfs als je bang bent of als je je schaamt, moet je heel dapper zijn en het toch tegen iemand zeggen. Er zijn zoveel mensen waar je het tegen kunt zeggen: papa, mama, opa’s en oma’s, tantes, ooms, de juf of meester op school, neefjes, nichtjes, de buren, de ouders van vriendjes, de politie, de dokter en nog veel meer mensen om jou heen. En als je het tegen iemand zegt en die gelooft je niet, of die wil dat het een geheimpje blijft, vertel je het gewoon aan iemand anders. En als die je ook niet gelooft, vertel je het weer aan iemand anders. Blijf het tegen mensen zeggen totdat iemand naar je luistert. Geef Nooit Op!!

"

Song 5

Liefde is Mooi - Liedje 5

"

Cynthie’s tekst van de video Laten we over de liefde praten. Het is heel belangrijk dat iemand van je houdt en het is geen liefde als mensen jou pijn doen of dingen met je doen waar jij je niet prettig bij voelt. Mensen laten zien dat ze van je houden als ze dingen met jou samendoen, zoals een boek lezen, spelletjes doen, plezier maken, wandelen of als ze je leren fietsen. Liefde is delen en om elkaar geven. Onze ouders en verzorgers zorgen voor ons, ze geven ons te eten, zorgen dat we onze tandenpoetsen en dat we schone kleren hebben en als we ziek zijn, brengen ze ons naar de dokter. Het is heel belangrijk dat er goed voor ons gezorgd wordt, zodat we gezond, gelukkig en sterk blijven.

"

cropped-cropped-Hearts.png

Signs of Child Abuse

Signalen van misbruik bij kinderen

Hieronder volgt een lijst van gedragssymptomen of lichamelijke kenmerken die kunnen wijzen op kindermishandeling, misbruik of verwaarlozing. Ziet u verontrustende symptomen of onthult uw kind hier iets over, blijf dan te allen tijde rustig. Dwing het kind niet meer te vertellen dan het zelf wil. Troost en bescherm het kind en prijs het omdat het zo dapper is te vertellen wat er is gebeurd, geef het daarna zo spoedig mogelijk aan bij de autoriteiten.

Heeft u vermoedens van misbruik, neem dan contact op met Veilig Thuis op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar). Is uw kind seksueel misbruikt? Ga dan naar Slachtofferhulp Nederland voor juridisch advies, praktische hulp en emotionele steun.

Bedenk dat een kind in eerste instantie waarschijnlijk maar een klein deel van het verhaal zal vertellen in afwachting van uw reactie.

In de volgende situaties kan er sprake zijn van seksueel misbruik. Uw kind kan last hebben van een aantal van deze geestelijke of lichamelijke klachten. Als uw kind plotselinge gedragsveranderingen toont en meerdere van onderstaande signalen afgeeft, probeer dan vragen te stellen aan uw kind of vraag advies aan een hulpverlener.

Signalen van lichamelijk geweld

Zichtbaar bij het kind

 • vreemde blauwe plekken, breuken, brandwonden en/of striemen

 • tandafdrukken

 • regelmatige verwondingen die altijd afgedaan worden met een ‘ongelukje’

 • wanneer de oorzaak van het ongeval niet past bij de verwondingen

 • het regelmatig dragen van (te) verhullende kledij om verwondingen te verbergen

Gedrag van het kind

 • moeilijk in de omgang, onvriendelijk

 • ongewoon verlegen, probeert anderen uit de weg te gaan

 • wil te duidelijk anderen ten dienst zijn / anderen ‘pleasen’

 • lijkt bang te zijn voor de ouders

 • toont geen of weinig problemen om lang gescheiden te zijn van de ouders

Tekenen van verwaarlozing

Zichtbaar bij het kind

 • slechte hygiëne, vet haar, lichaamsgeur

 • het dragen van ongeschikte kleding voor de tijd van het jaar

 • aantoonbaar medische of tandheelkundige zorg nodig

  Gedrag van het kind

 • vaak moe, geen energie, slaperig

 • bedelt om eten of steelt eten

 • vaak te laat op school of afwezig

 • vertoont uitdagend gedrag

 • negatief zelfbeeld

Symptomen van emotionele mishandeling

Zichtbaar bij het kind

Deze symptomen kunnen minder zichtbaar zijn dan die bij andere vormen van mishandeling.
Het gedrag is waarschijnlijk de beste indicator dat er iets aan de hand is.

 • teruggetrokken. Nauwelijks omgang met vrienden, doet niet mee aan sociale activiteiten

 • regelmatig te laat op school of afwezig

 • een steeds negatiever zelfbeeld

 • vertoont uitdagend gedrag

 • plotselinge verandering in schoolresultaten

Tekenen van seksueel misbruik

Zichtbaar bij het kind

 • gescheurd, bevlekt of bloederig ondergoed

 • heeft pijn of jeuk bij de genitaliën

 • heeft een SOA

Gedrag van kind

 • vertoont seksueel gedrag of heeft kennis op seksueel gebied niet passend bij de leeftijd van het kind

 • raakt andere kinderen op een ongepaste manier en/of plek aan

 • plotselinge gedragsverandering

 • extreem terughoudend om aangeraakt te worden

MBIMB General 1

Vraag: Waarom doen mensen kinderen pijn?
Antwoord: Er zijn verschillende redenen waarom mensen kinderen pijn doen. Sommige mensen zijn als kind zelf mishandeld of misbruikt en weten daarom niet goed hoe ze een kind moeten opvoeden. Sommige volwassenen zijn verslaafd aan drank of drugs of worden snel boos. Het belangrijkste is dat het fout is om kinderen pijn te doen, daarom moet je het altijd tegen iemand zeggen als jij of iemand die je kent pijn gedaan wordt. Zodat er hulp kan komen voor de ouders en kinderen.

Vraag: Waarom raken mensen de privéplekjes van kinderen aan? 
Antwoord: Er zijn veel redenen waarom volwassenen kinderen misbruiken. Veel daders zijn vroeger zelf misbruikt. Daarom is het belangrijk om het tegen iemand te zeggen als je seksueel misbruikt wordt, want deze mensen hebben hulp nodig om beter te worden zodat het misbruiken van kinderen kan stoppen.

Vraag: Wat moet ik doen als niemand me gelooft? 
Antwoord: Als je het tegen iemand gezegd hebt en die persoon gelooft jou niet, vertel het dan aan iemand anders. Blijf het net zolang tegen mensen zeggen totdat er iemand is die jou gelooft en je helpt.

Vraag: Wat gebeurt er als ik het tegen iemand zeg?
Antwoord: Deze persoon zal het moeten melden en dan nemen mensen van Bureau Jeugdzorg contact op met je familie. De gezinsbegeleider van Bureau Jeugdzorg komt thuis praten over wat er aan de hand is en onderzoekt welke problemen er precies zijn. Jeugdzorg overlegt dan welke hulp er nodig is, zodat het thuis weer veilig wordt. Je mag zelf meepraten over welke hulp je krijgt en of het misschien veiliger is uit huis geplaatst te worden terwijl de persoon die jou misbruikt hulp krijgt.

 Vraag: Wat moet ik doen als ik “nee” zeg, maar ze toch doorgaan? 
Antwoord:  Als jij “nee” zegt en de persoon die jou pijn doet, gaat toch door, dan moet je -zodra dat veilig kan- het meteen aan iemand vertellen. Als je weet dat er andere mensen in de buurt zijn die je kunnen horen, schreeuw of gil dan zo hard je kan om hulp, zodat deze mensen je meteen kunnen komen helpen.

Vraag: Wat moet ik doen als ze zeggen dat ze mij, of iemand van mijn familie, pijn gaan doen als ik het tegen iemand zeg? 
Antwoord: Mensen die kinderen misbruiken willen niet dat andere mensen dat weten, dus ze zullen proberen je bang te maken door te zeggen dat ze jou of iemand in je familie pijn gaan doen als je het tegen iemand zegt. Maar wat ze ook zeggen, je moet toch heel moedig zijn en je probleem zo snel mogelijk aan iemand vertellen.

Vraag: Wat moet ik doen als mijn broer of zus mij misbruikt? 
Antwoord:Vertel het meteen aan je ouders en als je ouders niet luisteren of je niet geloven, vertel het dan aan een juf of meester op school of iemand anders die je vertrouwt.

Vraag: Zullen mijn ouders boos worden als ik het vertel?
Antwoord: Het zou best kunnen dat je ouders boos worden. Toch moet je moedig zijn en het aan iemand vertellen, zodat deze persoon jou niet langer pijn kan doen of je privéplekjes kan aanraken. En als je het vertelt, kan de dader meteen hulp krijgen voor zijn probleem.

Translate Our Website »