http://mbimb.org/wp-content/uploads/2022/09/cropped-Hearts.png
My Body Is My Body Foundation

Greek – Το σώμα μου, μου ανοίκει

Καλώς ήλθατε στο Μουσικό Πρόγραμμα “Το Σώμα Μου, Μου Ανήκει”.

Είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μουσικά προγράμματα στον κόσμο, προσφέρει γνώσεις, τραγούδια, μουσικά ταξίδια και δημιουργικές ιδέες, γύρο από θέμα της «ασφάλεια του σώματος». Πάντοτε θέτοντας έναν χαρούμενο και θετικό τόνο εκπαιδεύει μεγάλους και μικρούς για οποιοδήποτε σενάριο.  
Αυτό το πρόγραμμα έρχεται μαζί με διαφορά εγχειρίδια, κινούμενα σχέδια, τραγούδια και βοηθητικά εγχειρίδια που μπορούν να μοιραστούν με εκπαιδευτικούς, γονιούς, παιδιά σε σχολεία, νηπιαγωγεία και οικογένειες ανά το παγκόσμιο.

Η σκληρή πραγματικότητα της παιδικής κακοποίησης για το θιγόμενο παιδί

Η σκληρή πραγματικότητα της παιδικής κακοποίησης για το θιγόμενο παιδί αλλά και για την κοινωνία ολόκληρη, έχει μεγάλες συνέπειες. Μέσα από την εκπαίδευση και την μουσική παιδεία μπορούμε να δώσουμε τα εφόδια στα παιδιά ούτως ώστε να προστατευτούν και να αποφευχθούν αυτές οι άσχημες καταστάσεις.

Όσο πιο νωρίς μπορέσουμε να διδάξουμε στα παιδιά το θέμα της «Ασφάλειας του Σώματος» τόσο το καλύτερο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί σε παιδιά όλων των ηλικιών, από 3 ετών μέχρι εφήβους, και έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 1,000,000 παιδιά ανά το παγκόσμιο, με μεγάλη επιτυχία.

Η ομορφιά του προγράμματος «Το Σώμα Μου, Μου Ανήκει» , είναι ότι μπορεί να διδαχθεί από οποιονδήποτε. Κοινωνικοί λειτουργοί, δάσκαλοι, πάροχοι παιδικής μέριμνας, γονείς, πάροχοι προγραμμάτων μετά το σχολείο, διοργανωτές αθλητικών συλλόγων κλπ. Είναι απλό, αξέχαστο και βοηθά πολύ στο να ανοίγει τα κανάλια επικοινωνίας με τα παιδιά, σχετικά με το θέμα της κακοποίησης.

Γιατί μουσική;

Τα τραγούδια είναι ένας υπέροχος τρόπος για τα παιδιά να θυμούνται σημαντικά μηνύματα που διδάσκονται καθώς είναι διαδραστικά. Είμαι σίγουρη πως όλοι όσοι διαβάζεται αυτό το έγγραφο, θυμάστε όλοι τα τραγούδια που διδαχτήκατε ως παιδί. Αυτά τα τραγούδια και τα μηνύματα τους, θα συνοδεύουν τα παιδιά και θα τους δώσουν καλές βάσεις και προστασία για τα πιθανόν μελλοντικά μαθήματα της ζωής τους.

Μια μελέτη που περιελάμβανε παιδιά, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Music Therapy”, έδειξε ότι η μουσική και η εκμάθηση νέων τραγουδιών σχετίζονται με μια πιο θετική ιδέα του εαυτού και την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, βοηθώντας έτσι τα παιδιά να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους.

*The Power of Music – University of Londen

Τι χρειάζεται για την παρουσίαση αυτού του προγράμματος

Ως γονέας – χρειάζεστε πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σε υπολογιστή, tablet ή τηλέφωνο

Ως δάσκαλος – εάν έχετε πρόσβαση σε φορητό υπολογιστή, σας προτείνω να παρουσιάσετε το πρόγραμμα σε μικρές ομάδες παιδιών, ώστε όλοι να μπορούν να ακούσουν το μήνυμα και τα τραγούδια

Ως δάσκαλος – Εάν έχετε πρόσβαση σε προβολέα και σύστημα ήχου, μπορείτε να παρουσιάσετε το πρόγραμμα σε μια αίθουσα γεμάτη παιδιά.

Βεβαιωθείτε ότι, άσχετος με τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται στην τάξη/ομάδα σας, τα τραγούδια θα διδαχτούν με διασκεδαστικό τρόπο και πως όλα τα παιδιά θα συμμετέχουν με χαρά. Μετά την παρουσίαση του προγράμματος, να αφήστε αρκετό χρόνο για να συζητήσετε τα θέματα των τραγουδιών, να κάντε τις δραστηριότητες και αφήστε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις. Είναι σημαντικό να αισθάνονται άνετα με το αντικείμενο και να τελειώσει το μάθημα με μία ωραία συζήτηση.

Hearts

The Songs

Song 1

“Το σώμα μου, μου ανοίκει” - 1ο Τραγουδι.

"

Γεια σας, το όνομά μου είναι Κύνθια και σήμερα θα κάνουμε το πρόγραμμα που λέγεται “Το σώμα μου, μου ανήκει”. Θα τραγουδήσουμε μερικά τραγούδια, θα έχουμε κάποιο διασκεδαστικό υλικό και μάθετε πώς να είστε ασφαλής. Ξέρετε, το σώμα μας είναι πολύ ξεχωριστό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας βλάψει, να αγγίξει τα ιδιωτικά μας μέρη ή να μας αναγκάσουν να κάνουμε οποιαδήποτε πράξη που μας κάνει νιώθουμε άβολα. Θα κάνουμε το πρώτο τραγούδι τώρα, και θέλω να τραγουδήσετε μαζί μου. Ονομάζεται “Το σώμα μου, μου ανοίκει”

"

Song 2

“Εάν Νιώθεις Άβολα, Μην Το Κανείς” Εγχειρίδιο: Τραγούδι 2

"

Κείμενο της Κύνθιας από το βίντεο: Θα διασκεδάσουμε πολύ με το επόμενο τραγούδι, έχει έναν τόσο καλό κανόνα που πρέπει να θυμάστε! Και ο κανόνας αυτός είναι – Εάν νιώθεις πως κάτι δεν είναι καλό, μην το κανείς! Τώρα δεν μιλάω για κάποια πράγματα που ίσως να τα βρίσκεται ανιαρά, όπως να κάνετε την δουλειά σας, μαθήματα του σχολείου, ή να καθαρίσετε την κρεβατοκάμαρά σας. Μιλώ, για το ενδεχόμενο που κάποιος προσπαθήσει να σας κάνει να πάτε κάπου μαζί τους και ξέρετε ότι δεν είναι το σωστό. Εάν νιώθεις πως κάτι δεν είναι καλό, μην το κανείς! Ή αν κάποιος σας ζητήσει να κάνετε κάτι που σας κάνει να νιώθετε άβολα. Εάν νιώθεις πως κάτι δεν είναι καλό, μην το κανείς!

"

Song 3

“Εαν Κάποιος...” Εγχειρίδιο: Τραγούδι 3

"

Γεια σας, το όνομά μου είναι Κύνθια και σήμερα θα κάνουμε το πρόγραμμα που λέγεται “Το σώμα μου, μου ανήκει”. Θα τραγουδήσουμε μερικά τραγούδια, θα έχουμε κάποιο διασκεδαστικό υλικό και μάθετε πώς να είστε ασφαλής. Ξέρετε, το σώμα μας είναι πολύ ξεχωριστό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας βλάψει, να αγγίξει τα ιδιωτικά μας μέρη ή να μας αναγκάσουν να κάνουμε οποιαδήποτε πράξη που μας κάνει νιώθουμε άβολα. Θα κάνουμε το πρώτο τραγούδι τώρα, και θέλω να τραγουδήσετε μαζί μου. Ονομάζεται “Το σώμα μου, μου ανοίκει”.

"

Song 4

“Αν έχεις κάποιο πρόβλημα"Εγχειρίδιο: Τραγούδι 4

"

Κείμενο της Κύνθιας από το βίντεο: Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται έναν ενήλικα της εμπιστοσύνης σας εάν κάποιος σας πληγώνει ή προσπαθεί να αγγίξει τα ιδιωτικά μέρη του σώματος σας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται τον ενήλικα της εμπιστοσύνης σας εάν οποιοσδήποτε σας κάνει να νιώθετε φόβο ή ντροπή. Πρέπει να είστε γενναίοι, και να βρείτε το θάρρος μέσα σας ούτως ώστε να το πείτε το πρόβλημα σας σε κάποιον. Υπάρχουν τόσοι πολλοί καλοί άνθρωποι γύρω μας όπως οι μαμάδες, μπαμπάδες, κηδεμόνες, παππούδες, γιαγιάδες, θείοι/θείες, δάσκαλοι, ξαδέρφια, γείτονες, οικογενειακοί φίλοι ακόμη και πολλοί που δουλεύουν στην αστυνομία, στα νοσοκομεία κλπ. Τώρα αν προσπαθήσετε να το μιλήσετε σε κάποιον, και αυτός ο ενήλικας δεν σας πιστεύει ή μπορεί να σας παροτρύνει να κρατήσετε την συνομιλία σας μυστική, τότε πηγαίνετε αμέσως σε κάποιον άλλο ενήλικα της εμπιστοσύνης σας και μιλήστε του για το πρόβλημα σας. Συνεχίστε να αναφέρετε αυτό που σας προβληματίζει. Μην σταματήσετε να λέτε τι βιώνεται στους ενήλικες της εμπιστοσύνης σας μέχρι το πρόβλημα σας να έχει λυθεί. Ποτέ ποτέ μην τα βάζετε, κάτω είστε πιο δυνατοί και θαρραλέοι από την νομίζετε! Μην το κρατήσετε μυστικό και συνεχίστε να παλεύεται, θέλει να βγει στην επιφάνεια η πάσα αλήθεια.

"

Song 5

“Η αγάπη, είναι τρυφερή” Εγχειρίδιο: Τραγούδι 5

"

Κείμενο της Κύνθιας από το βίντεο: Ας μιλήσουμε για αγάπη είναι πολύ σημαντικό και πολύ όμορφο συναίσθημα. Είναι μεγάλο ιδανικό να σ’ αγαπούν και να τους αγαπάμε. Η αγάπη δεν συνοδεύετε με τον πόνο, δεν έρχεται με πράγματα που σας κάνουν να νιώθουν περίεργα και άβολα. Οι άνθρωποι που σας αγαπούν δεν πρέπει να σας κάνουν να νιώθετε άβολα ή αμήχανα. Οι άνθρωποι γύρω σας, μπορεί να σας δείχνουν την αγάπη τους, με το να κάνουνε όμορφα πράγματα μαζί σας. Μπορούν να διαβάσουν βιβλία μαζί σας, να παίξουν παιχνίδια, να γελάτε και να περνάτε καλά. Να πηγαίνετε βόλτες ή ακόμη να σας μαθαίνουν πράγματα όπως να οδηγάτε ένα ποδήλατο.

"

Song 6

“Πες ΟΧΙ, στα μυστικά” Εγχειρίδιο: Τραγούδι 6

""

cropped-cropped-Hearts.png

Signs of Child Abuse

MBIMB General 1

Translate Our Website »